O festivalu

Histria festival - kratka povijest

Histria Festival se tijekom zadnjih 10 godina uspio pozicionirati kao partner više svjetskih eminentnih asocijacija, društva i udruga koje djeluju u kulturi.

Tijekom svoga rada stekli smo veliko povjerenje i kredibilitet najvećih svjetskih kulturnih institucija i prijatelje diljem svjeta što potvrđuju brojne suradnje.
Histria Festival počinje svoj veliki niz suradnjom sa Goldsmith Productions iz Londona i Harveyem Goldsmithom, jednim od najvećih svjetskih managera, koji je 2004.g. potpisao suradnju sa nama i time su se stvorili preduvjeti da se napokon u Hrvatsku dovede veličanstveni maestro Luciano Pavarotti.
Uspjeh Pavarottija u pulskoj Areni bio je enorman, te je proglašen koncertom godine.
           
Histria Festival tijekom svih godina i svih gostovanja velikana svjetske glazbe potencira hrvatske orkestre i soliste koji su gostovali ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu.
           
Tijekom godina održan je koncert jedinstvenog Andree Bocellija u pulskoj Areni,  i koncerat maestra Jose Carrerasa, također u pulskoj Areni 2006.g. 
           
Veliko priznanje našem radu je ugovor sa jednom od svjetskih najpriznatijih filharmonija, IPO (Izraelska Filharmonija) sa maestrom Zubinom Mehtom, sklopljen za suradnju za ovu regiju, gdje je smo uspješno organizirali i održali gostovanje u pulskoj Areni, 2004.g.
           
Organizirali smo i održali u našoj veličanstvenoj Areni pop-rock koncerte kao što je Jamiroquaija 2005.g., koncert pop dive Anastacie, a godinu dana ranije gostovao je Eros Ramazzotti. Na našem festivalu gostovale su velike, kako svjetske, tako i domaće glazbene zvijezde kao što su Maxim Mrvica, Ruski Carski Balet, Paco De Lucia, te  mnogi drugi.
           
U 2007.g. na našem festivalu gostovali su diva Norah Jones u pulskoj Areni i talijanski hit maker Zucchero, međutim naše najveće dostignuće je realizacija humanitarnog koncerta za Zakladu Ana Rukavina „Noć za pamćenje“ 30. studenog 2007.g. u Domu Dražena Pertovića u Zagrebu. Gostovali su maestro Carreras, Michael Bolton i Tony Cetinski, a koncert su gotovo svi svjetski mediji okarakterizirali kao koncert godine. Ponosimo se duetom Josea Carrerasa i Tonyja Cetinskog koji su otpjevali skladbu “Dolce souno” našega skladatelja g. Bashkima Shehu.
           
Prošla, 2008.g. bila je uspješna kao i prethodne, a najveća ostvarenja su koncert miljenika žena diljem cijele regije Zdravka Čolića, koncert kubanske dive Omare Portuondo, veliki slavljenički koncert Tonyja Cetinskog, sve u veličanstvenoj pulskoj Areni. Kao i svake godine gostovao je baletni ansambl Carskog ruskog baleta – “Imperial Russian Ballet” koji je ponovno očarao publiku svojom nenadmašnom izvedbom baletnih klasika.

U 2009.g. slavimo deset godina našega rada te će ovaj 10. Histria Festival biti naše najveće ostvarenje i kao i uvijek dosada našoj vjernoj publici ponuditi ćemo širok spektar svjetskih i domaćih zvijezda, koncerata klasične i pop rock glazbe i baletnih predstava.